Duurzaam tuinieren, hoe doe je dat?

Krijg jij met dit mooie weer ook zo’n zin om te tuin in te gaan maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Lees dan vooral verder! Tuinieren kan heel erg leuk zijn, maar je moet er ook voor oppassen dat je met jouw hobby de lokale ecosystemen in je tuin niet verstoort. Sommige tuinproducten zijn schadelijk voor de grond en kunnen de natuurlijke begroeiing in de tuin aantasten, bijvoorbeeld omdat ze kunstmatige toevoegingen bevatten. Ook vogels en andere organismen houden hier niet van. Gelukkig zijn er veel manieren waarop je jouw tuin juist extra duurzaam kan maken!

Kies voor het juiste materiaal 

Om je tuin zo duurzaam en milieuvriendelijk mogelijk te maken, is het ten eerste belangrijk om voor de juiste materialen te kiezen. Regenwater kan bijvoorbeeld niet goed door een harde bodem zakken. Dit is niet goed voor de begroeiing in de tuin. Kies daarom voor brekerzand voor tussen de tuintegels. Door de grove structuur van de korrels laat dit materiaal water goed door, terwijl het onkruid juist tegenhoudt. Ook is het in het kader van duurzaamheid beter om te kiezen voor hout in plaats van plastic of ander kunststof. Hout past zich namelijk makkelijker aan aan de natuurlijke omgeving van de tuin en ziet er daarnaast in veel gevallen ook stijlvoller uit.

Andere duurzame tips 

Naast het gebruiken van de juiste materialen zijn er nog andere duurzame toepassingen voor in je tuin. Je kunt bijvoorbeeld met GFT resten uit de keuken je eigen non-giftige kunstmest maken. Let er hierbij wel op dat je eventuele stickertjes van groente en fruit verwijdert. Mocht je hier nou geen zin in hebben, dan heeft tuinbags.nl ook een groot assortiment aan non-giftige bodemmaterialen. Als laatste is het belangrijk om ook in je tuin zuinig om te gaan met water en elektriciteit. Je zou er daarom voor kunnen kiezen om je tuin te verlichten met (zon aangedreven) ledverlichting. Ook kun je regenwater opvangen en dit gebruiken om de planten water te geven. Duurzaamheid hoeft niet moeilijk te zijn! 

 

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Monfleuri
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart